Tudi v letošnjem letu je Osnovna šola Dutovlje kot pomemben podpornik podprla program petih predavanj Šole za starše. Na spodnjem delu dopisa vam pošiljamo seznam predavanj, ki so dostopne na šolski spletni strani, da si jih boste lahko enostavno ogledali, ko si boste za to vzeli čas. Predavanja so posneta vnaprej in trajajo 55 minut.

ŠOLA ZA STARŠE

  PREDAVATELJ VSEBINA POVEZAVA 
1. dr. Branka D. Juriševič V življenju ni nagrad in kazni, ampak le posledice – ugodne in neugodne https://youtu.be/51xtJBGw9ls
2. dr. Aleksander Zadel Vrtec, šola, kariera https://youtu.be/p9NCLGvJuZM
3. Nina Jelen Če učitelj posluša učenca, tudi učenci poslušajo učitelja

https://youtu.be/3PcgK51dhac

 

4. Boštjan Gorenc – Pižama Kako otroku približati branje https://youtu.be/U3DdEaQZmAY
5. dr. Noah Charney Ameriška pozitivnost: Opolnomočenje staršev in učiteljev za opolnomočenje otrok https://youtu.be/jVvuFcH7kQw

Pregled predavanj po vsebini in predavateljih

 1. Predavanje: V življenju ni nagrad in kazni, ampak le posledice – ugodne in neugodne Branka D. Jurišić

Prijetni družinski trenutki so prežeti s toplino in smehom. Ko zapremo oči, si jih lahko prikličemo: otrok nam priteče v objem, zavzeto posluša našo pripoved in nas zvedavo sprašuje, vztrajno ponavlja neko spretnost in s ponosom reče: »Glej, kaj znam!« Ta želena vedenja niso prirojena, so naučena, prav tako so naučena tudi neželena vedenja (kričanje »Ne bom!«, izsiljevanje z jokom, odlašanje, upiranje …). Kako doseči, da bo želenega vedenja več in s tem tudi več prijetnih družinskih dni?

Vprašanja, na katera odgovarja predavateljica:

 • Katera so najpomembnejša znanstvena spoznanja o vedenju?
 • Kako otroke spodbujamo k želenemu vedenju, so nagrade res potrebne?
 • Kako se odzivamo na neželeno vedenje in kako ga preprečimo?
 • Zakaj otrok vztrajno ponavlja neko neželeno vedenje, kaj nam s tem sporoča?
 • Kako naša prepričanja vplivajo na počutje in vedenje?

Dr. Branka D. Jurišić se ob prvem srečanju z otroki pogosto predstavi takole: »Ime mi je Branka, ker branim otroke, pišem se Jurišić, ker grem včasih tudi »na juriš«. Sem specialna pedagoginja, kar je le drugo ime za učiteljico, ki pozna »specialne finte« – če ti je nekaj težko, se trudim, da bo to zate lažje«. Več kot 30 let je delala z otroki v vrtcu, šoli in z družinami v Centru za duševno zdravje. Danes je zaposlena v Izobraževalnem centru Pika in svoje izkušnje prenaša na vzgojitelje, učitelje starše in je avtorica več knjig. Središče njenega zanimanja je podpora pozitivnemu vedenju in neželeno vedenje.

 1. Predavanje: Vrtec, šola, kariera – dr. Aleksander Zadel in Melita Joželj Nose

Obsedenost staršev s skrbjo, kaj bodo delali njihovi otroci v življenju, se prične pogosto že v vrtcu. Ali je sedaj primeren čas za učenje abecede? Ali kaj zamudimo, če se ne začne učiti tujega jezika? in se potem nadaljuje z iskanjem najboljši ocen v osnovni in srednji šoli. Ko naredimo že vse napake in se nazadnje zaposlimo, pogosto vztrajamo v eni karieri, ker menimo, da smo zakoličili svoje življenje z napačno izbiro srednje šole. Kako se osvoboditi preteklosti in izbrati polno življenje?

Vprašanja, na katera odgovarja predavatelj:

 • Kaj je najpomembnejše pridobiti v vrtcu, znanje ali kreativnost?
 • Ali so v osnovni šoli res najpomembnejše ocene?
 • Ali bo odločitev za izbiro srednje šole in fakultete zapečatila mojo usodo?
 • Kako izbrati pravi poklic?
 • Kaj narediti, ko je vsega že konec? Ko imamo izobrazbo in službo, ki nam nista všeč?

Dr. Aleksander Zadel, psiholog, je eden izmed najbolj uglednih slovenskih predavateljev, znan predvsem širšemu krogu gospodarstvenikov. Toda Aleksander Zadel je tudi klinični psiholog in oče štirih otrok. Avtor razprodane knjige Dva obraza enega sveta in knjige Tretji obraz, ki pomaga staršem razumeti, kaj lahko nudijo otrokom, da bodo ti odrasli v odgovorne, samostojne in samozavestne osebe. Aleksander Zadel zna zapletene znanstvene ideje razložiti na vsakodnevnih primerih iz življenja. S kančkom humorja pa poslušalce povabi h globljemu razmisleku o sebi in o svojih odnosih z drugimi ljudmi.

Melita Joželj Nose, partnerica v podjetju Herman & partnerji, je že ves čas svoje profesionalne kariere zavezana komuniciranju, vodenju in upravljanju odnosov. Sledi načelu, da je odnos ključno vodilo vsega in da je odnose potrebno ne samo graditi, ampak ves čas negovati.

 1. Predavanje: Če učitelj posluša učenca, tudi učenci poslušajo učitelja – Nina Jelen

Večkrat slišimo, da je šolski sistem usmerjen tekmovalno, storilnostno, da ubija kreativnost otrok in jim ne pusti, da delajo napake, da so radovedni in da si ustvarijo svoje mišljenje. Mnogi učitelji pa se zavedamo, da je bistvenega pomena, da pri otrocih vzpodbujamo motivacijo, vedoželjnost in radovednost. Tako lahko šola postane učeče okolje, v katerem učenci obdržijo kreativnost in odkrijejo svoje talente. Če so pravilno usmerjeni, motivirani, če jim učitelj prisluhne in prilagodi pouk njihovim interesom, njihovi individualnosti, se bodo snovi lotili s popolnoma drugačno energijo, pozitivnostjo in izvirnimi idejami. Če otrokom torej pustiš, da razmišljajo in da so ustvarjalni, se zgodi mali čudež – otroci to tudi postanejo.

Vprašanja, na katera odgovarja predavateljica:

 • Kako se v sodobnosti spreminja način poučevanja v razredih? Kakšna je vloga učitelja?
 • Kaj so najboljši načini, da pomiriš razigran razred?
 • Kako motivirati učence?
 • Kako lahko učitelj vpliva na psiho-fizično počutje otrok v razredu in na njihovo samopodobo?
 • Praktični primeri drugačnega načina poučevanja.

Nina Jelen je učiteljica, ki neutrudno širi svojo ustvarjalno prakso, ljubezen do poklica in do otrok. S svojimi učenci ustvarja in dela čisto nove in drugačne stvari, s katerimi dosega odmevne rezultate tako v Sloveniji kot v tujini. Sicer pa je Nina tudi mami, žena in Tršica Nina, ki za spletni časopis Časoris otrokom svetuje pri težavah. Sicer pa rokerica, ki zelo rada bere, snema filmčke in snuje nove, zabavne projekte.

 1. Predavanje: Kako otroku približati branje – Boštjan Gorenc – Pižama

Knjiga je vidnejši civilizacijski dosežek. Le kje in kaj bi bil danes človek brez knjig, brez sposobnosti bralnega sporazumevanja? Skozi zapisano se pretaka najbolj intimno, kar se poraja v človeku in na drugi strani vse znanje sveta, je ožiljeni sistem družbenega podajanja doživetij, izkušenj, čustvovanja, čudenja, spoznavanja, dognanj, razvedrila in domišljije. Pa še mnogo več. Branje je vesolje neslutenega. Ob branju doživimo, vzporedno ob svojem, še življenja junakov, ki jih z branjem dobesedno oživljamo. Branje ni izbira, ker je del pomembnega razvojnega procesa našega uma, ki prinaša številne koristi, potrjene v znanstvenih študijah. Želite dobro sebi in otrokom?, potem berite. Čim več, dobre knjige.

Vprašanja, na katera odgovarja predavatelj:

 • Kdaj otroku začnemo brati in kaj?, ter ga s tem preko svojega zgleda vpeljemo med zaprisežene bralce?
 • Kako se branja “nalezemo”?
 • Kako lahko dosežemo, da otroka branje pritegne kot najzanimivejša igra?
 • Skoraj vse je že na svetovnem spletu in digitalno je vseprisotno, ob tem morda kdo oporeka, zakaj bi torej sploh še brali?
 • “Povej, kaj bereš, pa ti povem, kdo si.” Koliko resnice je v tej trditvi? Branje vzgaja. V kaj se vzgaja otrok z izbiro branja?

Boštjan Gorenc – Pižama že od malih nog brska po jeziku in se navdušuje nad novimi in starimi besedami, ki jih odkrije. Na novo oživlja klasična dela slovenske književnosti, ki jih posreduje skozi prizmo humorja in satire. Rad piše pravljice, še raje pa jih pripoveduje, saj so otroci najiskrenejše občinstvo. Med šolarji neti iskre bralnega navdušenja, odrasle pa zabava na standup odrih. Kupuje tudi knjige, za katere ve, da jih nikoli ne bo imel časa prebrati.

 1. Predavanje: Ameriška pozitivnost: Opolnomočenje staršev in učiteljev za opolnomočenje otrok – dr. Noah Charney

Za svoje otroke bi naredili vse, kajne? Kaj pa, če bi zanje lahko naredili vse v manj kot 15 minutah na dan? Superpower Your Kids (Dajte svojim otrokom nadnaravno moč): Profesorjev vodnik po poučevanju otrok vsega v samo 15 minutah na dan je starševska knjiga najbolje prodajanega avtorja in profesorja, dr. Noaha Charneyja. Knjiga je uspeh Kickstarterja in se razvija za izobraževalne sisteme v številnih državah po svetu. Ta pogovor bo obravnaval, katere vidike tega, kar dr. Charney imenuje “ameriška pozitivnost”, lahko uporabljajo slovenski starši in učitelji, da bi otrokom vzbudili zaupanje in ljubezen do učenja.

Vprašanja, na katera odgovarja predavatelj:

 • Kako lahko otroke “naučite” samozavesti?
 • Kateri so najboljši vidiki ameriške kulture in pozitivnosti, ki jih lahko uporabimo za otroke v Sloveniji in širše?
 • Kako lahko pri otrocih vzbudimo vseživljenjsko ljubezen do učenja?
 • Kako lahko kar najbolje izkoristimo zaklepanje in čas doma z otroki?
 • Kakšne lekcije si lahko izposodite iz ameriških učnih metod za uporabo v učilnicah in doma v Sloveniji?

Dr. Noah Charney, ki je slovenskemu občinstvu najbolj znan po svoji najbolje prodajani knjigi ‘Slovenologija: živeti in potovati v najboljši državi na svetu’, je znan po svojih pozitivnih, zabavnih, privlačnih predavanjih ter več kot ducatu knjig in televizijskih programov. Nastopa s priljubljenimi nagovori po vsej Sloveniji (v angleščini in v svoji različici slovenščine =). Poučuje na Univerzi v Ljubljani, vodi televizijske programe in je avtor več kot ducat knjig, med njimi so tudi Pulitzerjev finalist in več uspešnic.

Dostopnost